27.08.2019

Vijesti

Generalni direktor razgovarao sa sindikalcima

Generalni direktor razgovarao sa sindikalcima

Zoran Ilinčić, v.d. generalnog direktora Željeznica Republike Srpske razgovarao je danas sa predsjednicima Sindikata radnika infrastrukture ŽRS Doboj, Samostalnog sindikata radnika infrastrukture Banjaluka i Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila ŽRS.

Tema sastanka bilo je uspostavljanje socijalnog dijaloga poslodavca i sa tim sindikatima.

U zahtjevu, koji je bio povod za sastanak, predsjednici navedenih sindikata zamjeraju poslodavcu što pod plaštom poziva na razgovore o kolektivnom ugovoru razgovara samo sa reprezentativnim sindikatima i izbjegava razgovore sa ostalim sindikatima.

„Stiče se utisak da tim svojim aktivnostima birate sebi podobne učesnike i podobne teme razgovora, što je neprihvatljivo“, naveli su u svom zahtjevu.

Učesnici sastanka su se usaglasili da se moraju sve strane pridržavati zakonom predviđenih procedura pri uspostavljanju socijalnog dijaloga i uopšte kolektivnog pregovaranja te da „manjinski sindikati“ moraju iskoristiti mogućnost iznošenja svojih stavova putem reprezentativnih sindikata na ŽRS, a kada se radi o pregovaranju u vezi Kolektivnog ugovora.