10.12.2021

Vijesti

Intenziviranje saradnje željezničkih preduzeća

Intenziviranje saradnje željezničkih preduzeća

Članovi Uprava dva nacionalna željeznička operatera, Željeznica Republike Srpske i Željeznica FBiH razgovarali su na sastanku u Doboju o intenziviranju saradnje u oblasti željezničkog transporta u narednoj 2022. godini.

Saglasni da je željeznički sektor i u doba pandemije korona virusa pokazao svoj značaj, te zadovoljio potrebe privrede u Republici Srpskoj i FBiH i omogućio nesmetan protok roba u teretnom saobraćaju poštujući propisane epidemiološke mere na području oba entiteta, generalni direktori ŽRS Željko Radić i ŽFBiH Enis Džafić, analizirali su trenutno stanje i planove za naredni period.

-Doprinos željezničkih kompanija u očuvanju, rastu i razvoju privrede i ekonomije u oba entiteta izuzetno je značajan, što se i pokazalo u ovom kriznom vremenu pandemije, te je i u budućnosti neophodno osigurati nesmetano funkcionisanje željezničkog sektora. To svakako zahteva i veća ulaganja u modernizaciju infrastrukturnih i voznih kapaciteta, kako bi se i prevoz roba iz godine u godinu povećavao, a što su i planovi Željeznica Republike Srpske za naredni period - rekao je nakon sastanka vršilac dužnosti generalnog direktora ŽRS Željko Radić.

S tim u vezi neophodno je da željeznički saobraćaj kao najpouzdaniji, najpovoljniji i ekološki najprihvatljiviji vid transporta koji je na usluzi privredi, u budućnosti bude prvi izbor privrednim subjektima kada je u pitanju prevoz najrazličitijih vrsta roba, poručeno ja sa sastanka u Doboju.

Željeznice Republike Srpske su za deset meseci 2021. godine prevezle 3.629.603 tona roba, što je za 3% više od planiranog prevoza, i za 19% više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine.

Ostvareno je 314.524.086 netotonskih kilometara, 8% više od ostvarenih za posmatrani period 2020. godine, što je rezultiralo i povećanjem prihoda od prevoza u teretnom saobraćaju u odnosu na prošlu godinu.

Ostvareni prihodi od prevoza roba za 10 meseci tekuće godine veći su za 2. 699.203 KM u odnosu na isti period prošle godine.

Radne sastanke na temu intenziviranja buduće saradnje u narednoj godini, članovi Uprave Željeznica Republike Srpske održali su i sa rukovodiocima najvećih korisnika željezničkih usluga ŽRS u željezničkom robnom transportu, Alimune iz Zvornika i Arcelor Mitala iz Zenice.