11.10.2022

Vijesti

Ispunjenje neophodnih preduslova klјučno za međunarodni želјeznički saobraćaj

Ispunjenje neophodnih preduslova klјučno za međunarodni želјeznički saobraćaj

Na sastanku održanom u Doboju članovi uprava tri regionalna želјeznička operatera Želјeznica Republike Srpske, Želјeznica FBiH i Hrvatskih želјeznica za Putnički prijevoz, razgovarali su o potrebama i mogućnostima uspostavlјanja međunarodne želјezničke putničke linije, na relaciji Sarajevo – Banjaluka – Zagreb.

-Detalјno smo sa kolegama iz Želјeznica FBiH i HŽ Putnički prijevoz, razmotrili sve tehničko – tehnološke preduslove, komercijalne osnove i isplativost, kao i trenutne potrebe za uspostavlјanje međunarodne linije Sarajevo – Banjaluka – Zagreb. Saglasili smo se, da trenutna raspoloživost želјezničkim vučnim i vučenim kapacitetima sva tri želјeznička operatera, stanje želјezničke infrastrukture, kao i pokazatelјi analiza ekonomske opravdanosti i isplativosti, još uvek nisu dostigli neophodan nivo za uspostavlјanje ove međunarodne linije - istakao je nakon sastanka Mladen Božić, vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija.

Želјeznice Republike Srpske svakako podržavaju i apsulutno su posvećene regionalnom povezivanju u želјezničkom prevozu putnika u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko – tehnološki i ekonomski preduslovi za njegovu konačnu realizaciju, imajući u vidu da se Želјeznice Republike Srpske nalaze i u značajnom projektu restrukturisanja preduzeća, koje podrazumeva poštovanje preuzetih obaveza iz međunarodnog ugovora sa Svetskom bankom, dodao je Božić i pojasnio.

-Kada je u pitanju putnički ali i teretni saobraćaj neophodna je obnova želјezničke infrastrukture, podizanje kvaliteta želјezničkih usluga kroz skraćenje vremena putovanja, kao i nabavka novih voznih sredstava, koja bi mogla da apsorbuju obnovnjenu infrastrukturu u budućem periodu. Imajući u vidu da je želјeznički sektor pretrpeo ogromnu štetu tokom proteklih ratnih dešavanja, veliki deo infrastrukturnih, vučnih i vučenih sredstava Želјeznica Republike Srpske zahteva značajna ulaganja, kako bi želјeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurent na regionalnoj i evropskoj želјezničkoj mreži. S tim u vezi Želјeznice Republike Srpske intenzivno rade na pronalaženju i osiguravanju prihvatlјivih modela finasiranja zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske - rekao je Božić.

Pomoćnik izvršnog direktora za prevoz putnika u Poslovima operacija Želјeznica Republike Srpske Nebojša Lujić, rekao je da je neophodnost nabavke voznih kapaciteta, obnove infrastrukture i sufinansiranje budućih međunarodnih linija, od klјučnog značaj za uvođenje međunarodnih želјezničkih linija.

-Trenutno prisutna neisplativnost uvođenja međunarodnih linija, jasno se ogleda i u statistici iz 2016. godine, kada su brzi vovovi na relaciji Sarajevo – Banjaluka – Zagreb, na godišnjem nivou prevozili ukupno 20.282 putnika, što po vozu iznosi oko 28 putnika. Tako da je i računica jasna, cena karte, plus broj preveženih putnika, ukazuje na ogromne troškove za želјeznicu i trenutnu ekonomsku neopravdanost i neisplativost uvođenja međunarodne linije – rekao je Lujić.

Na sastanku u Doboju izražena je spremnost sva tri želјeznička operatera, da se u narednom periodu, čim budu ispunjeni svi tehničko – tehnološki preduslovi za uspostavlјanje međunarodnog želјezničkog saobraćaja, nastave razgovori i aktivnosti na regionalnom povezivanju želјezničkog putničkog saobraćaja.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispunjenje neophodnih preduslova klјučno za međunarodni želјeznički saobraćaj alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispunjenje neophodnih preduslova klјučno za međunarodni želјeznički saobraćaj alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispunjenje neophodnih preduslova klјučno za međunarodni želјeznički saobraćaj alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Ispunjenje neophodnih preduslova klјučno za međunarodni želјeznički saobraćaj