08.04.2019

Vijesti

Komercijalni ataše španske ambasade posjetio ŽRS

Komercijalni ataše španske ambasade posjetio ŽRS

Pablo Cascon Salgado, zadužen za ekonomske poslove u kancelariji španske ambasade u Zagrebu, razgovarao je s predstavnicima ŽRS o mogućnostima za saradnju na budućim projektima.

Tom prilikom upoznat je sa projektom koji je završen prošle godine u okviru koga je urađen remont i osiguranje svih stanica na relaciji od Doboja do Banjaluke, na kojoj je ostalo još šest stanica da se spoje u sistem daljinskog upravljanja.

Govoreći o velikim poslovima remonta naših pruga koje bi trebalo realizovati, direktor Sektora za razvoj i investicije Snježana Marković istakla je da su to kapitalne investicije veoma značajne za Željeznice Srpske.

- Na dionici pruge Banjaluka – Novi Grad na ruti IXa potrebno je uraditi i građevinske i elektroradove u dužini od 106 km. Na koridoru Vc Željeznicama RS pripada dio od Šamca do entitetske granice prema Maglaju, odnosno 60 km jednokolosiječne i 19 km dvokolosiječne pruge, a potrebno je uraditi kompletan remont. Građevinske i elektroradove potrebno je uraditi i na 33 km dugoj dionici od Doboja do Petrova, kao i kompletan remont na dionici pruge prema Zvorniku od Capardi do državne granice sa Srbijom, na kojoj se nalazi i usko grlo, pet km dug tunel Križevići – rekla je Markovićeva.

Na sastanku je razgovarano i o tome šta Željeznice Republike Srpske mogu očekivati ako dođe do saradnje.

- Prvi put sam u Željeznicama RS i čuo sam za neke projekte za koje možemo pružiti finansijsku podršku. To je dobro znati jer imamo mnogo kompanija koje kvalitetno rade u željezničkom sektoru širom svijeta i koje bi, uz angažovanje i lokalnih kompanija, mogle odgovoriti izazovu. Zato smo planirali u Zagrebu, a potom i u Sarajevu, da predstavimo te kompanije i razgovaramo u cilju procjene realnosti realizacije zajedničkih projekata – rekao je Pablo Cascon Salgado, komercijalni ataše španske ambasade.

Sastanku je prisustvovala analitičar vanjske trgovine u zagrebačkoj kancelariji Montserrat Perez Ripoll i Igor Vasiljević, v.d. izvršnog direktora Poslova infrastrukture u Željeznicama Republike Srpske.