10.07.2019

Vijesti

Ministar Trninić razgovarao sa članovima Nadzornog odbora Željeznica Republike Srpske

Ministar Trninić razgovarao sa članovima Nadzornog odbora Željeznica Republike Srpske

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić održao je danas, 10.07.2019. godine, sastanak sa Nadzornim odborom Željeznica Republike Srpske, koji je predvodio predsjednik Mladen Mićić.

Na sastanku je razgovarano o svim aktuelnim pitanjima vezanim za funkcionisanje Željeznica Republike Srpske. Fokus je bio na aktivnostima koje se provode u okviru procesa restrukturisanja preduzeća i narednim koracima. Istaknuto je da je dobra saradnja Uprave, Nadzornog odbora i Ministarstva saobraćaja i veza važna za provođenje plana restrukturisanja do kraja, kako bi se postigao cilj da ovo preduzeće postane samoodrživo i profitabilno.

Učesnici sastanka su ocijenili pozitivnim pomake ovog preduzeća u smislu prebacivanja planiranog obima prevoza i finansijskog plana, a koji su doveli do isplate stimulativnog dijela majske plate i stvorili pretpostavku da se radnicima isplati stimulacija i uz junsku platu.

Nadzorni odbor je dao podršku Upravi Željeznica Republike Srpske u procesu restrukturisanja, kao i podršku ponuđenom modelu Uprave da se zarade zaposlenima uvećaju za stimulativni dio.

Od 2017. godine do danas broj zaposlenih u Željeznicama Republike Srpske smanjen je za 700, a svi radnici su zbrinuti u skladu sa zakonom. U narednom periodu biće razmatrana sistematizacija radnih mjesta i program zbrinjavanja tehnološkog viška zaposlenih. Zaposlenima na radnim mjestima za koja ne bude potrebe biće ponuđena mogućnost rasporeda na druga radna mjesta za koja imaju potrebnu stručnu spremu ili prekvalifikacija na radna mjesta za kojima postoji potreba. Oni radnici koji ne budu prihvatili raspored na drugo radno mjesto za kojim postoji potreba biće proglašeni tehnološkim viškom i prema njima će biti ispunjene zakonske obaveze preduzeća.

Ministar Trninić je najavio mogućnost ulaganja u remont pruge kroz realizaciju projekta rekonstrukcije dionice Šamac – Rječica, za koji su zainteresovane evropske finansijske institucije.

Sastanku su prisustvovali i v.d. generalnog direktora Zoran Ilinčić i pomoćnik ministra Vesna Vožni.