02.06.2022

Vijesti

Novi prevoz uglјa za Srbiju najava ostvarenja još bolјih rezultata

Novi prevoz uglјa za Srbiju najava ostvarenja još bolјih rezultata

Želјeznice Republike Srpske dogovorile su i definisale isporuku i prevoz uglјa za ukupno 256.000 tona na godišnjem nivou, sa najvećom kompanijom za privredu i energetiku iz Srbije, Javnim preduzećem „Elektroprivreda Srbije“.

Iz Republike Srpske na relaciji Prijedor – Zvornik – Svilajnac dnevno će se teretnom kompozicijom Želјeznica Srpske, distribuirati 800 tona uglјa u narednih godinu dana.

Ugovorenim novim prevozima u teretnom saobraćaju, Želјeznice Republike Srpske nastavlјaju sa pozitivnim trendom ostvarenih rezultata, što potvrđuju upravo operativni pokazatelјi poslovanja preduzeća, rekao je Želјko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske.

-Osim finansijskog značaja, novi prevoz za Želјeznice Republike Srpske od izuzetne je važnosti za naše buduće tržišno poslovanje. Značajno je napomenuti da je povećanje prihoda u prvih pet meseci 2022. godine ostvareno upravo iz osnovne delatnosti preduzeća za 21.93%. Prihodi od prevoza roba u periodu januar – maj 2022. godine, iznose 14.448.569 KM i veći su za 2.606,009 KM u odnosu na isti period 2021. godine. U prvih pet meseci 2022. godine prevezeno je 1.834.722 tona roba, što je za 10,09% više u odnosu na ostvareni obim prevoza u istom periodu prošle godine. Takođe, ostvareno je 157.741.974 netotonskih kilometara, što je za 12.71% više kada govorimo o istom periodu iz 2021. godine. Naša očekivanja su da novim ugovorenim prevozima rezultati na kraju 2022. godine budu značajno veći, te doprinesu unapređenju želјeznice u svim segmentima – naglasio je Želјko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske.

Takođe, izvestan je prevoz i dodatnih količina uglјa za Srbiju iz Republike Srpske u iznosu do 45.000 tona, koji će u narednom periodu biti definisan ugovorom.

Novi prevoz uglјa jedan je od visoko prioritetnih, ostvarenih cilјeva, za Želјeznice Republike Srpske u okviru nastojanja i doprinosa ŽRS za proširivanje i razvoj regionalne saradnje, sa namerom aktivnog učešća u stabilizaciji energetske situacije u regionu i nastavku neometanog i kontinuiranog rada elektrana u okruženju.

Pozitivan trend ostvarenih rezultata poslovanja Želјeznica Republike Srpske, opravdano ukazuju da su očekivanja da do kraja godine, poslovni rezultati budu značajno veći, imajući u vidu da se sa manjim brojem izvršilaca ostvaruje veći obim rada kao i bolјi rezultati poslovanja preduzeća.