10.07.2024

Vijesti

Od 11. jula sistem osiguranja putnog prelaza „Zalužani“ u redovnom radu

Od 11. jula sistem osiguranja putnog prelaza „Zalužani“ u redovnom radu

Željeznice Republike Srpske obaveštavaju javnost da se nakon uspešno realizovanog perioda probnog rada i stvorenih svih neophodnih uslova, uređaj za elektronski signalno - sigurnosni sistem osiguranja putnog prelaza „Zalužani“, u četvrtak 11.07.2024. godine u 12 časova pušta u redovan rad.

Ulaskom u sistem redovnog rada sistema osiguranja na putnom prelazu „Zalužani“, ukida se ograničena brzina saobraćanja vozova od 30 km/h, koja je bila na snazi dok je trajao period probnog rada, te se uvodi redovna brzina kretanja vozova preko putnog prelaza.

Podsećamo, da su prilikom približavanja prelazu puta preko željezničke pruge, svi učesnici u drumskom saobraćaju obavezni prilagoditi kretanje vozila, kako bi se bezbedno zaustavili ispred putnog prelaza i uređaja za davanje svetlosnih znakova kojima se najavljuje približavanje voza.

Unapređenje, modernizaciju i podizanje višeg nivoa bezbednosti na putnim prelazima, Željeznice Republike Srpske realizuju u skladu sa finansijskim mogućnostima i planom aktivnosti na povećanju bezbednosti odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja preko putnih prelaza.

Željeznice Republike Srpske pozivaju sve lokalne zajednice kroz koje prolazi željeznička pruga u Republici Srpskoj, da se aktivno uključe u rešavanje pitanja putnih prelaza i budu partner željeznicama u cilju rešavanja aktuelnih problema kada je u pitanju angažovanje na podizanju nivoa bezbednosti drumskog i željezničkog saobraćaja.