27.05.2021

Vijesti

Oprezni PAZE u Modriči i Šamcu

Oprezni PAZE u Modriči i Šamcu

Svi putni prelazi u Republici Srpskoj obezbeđeni su na adekvatan način, a da bi se povećala bezbednost potrebno je uticati na svest vozača putničkih automobila, da poštuju saobraćajne propise na mestu ukrštanja puta i pruge, zaključeno je na sastanku predstavnika Željeznica Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Auto – moto saveza i Inspektorata RS sa rukovodstvom opštine Modriča.

Zamenik direktora „Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske“ Milija Radović, istakao je da je sastanak održan u okviru kampanje "Oprezni paze na putne prelaze", koja se realizuje širom Republike Srpske s ciljem podizanja svesti vozača putničkih automobila o poštovanju propisa i saobraćajne signalizacije, kao i unapređenju infrastrukture na i oko putnih prelaza.

-Razgovarali smo o unapređenju regulative o ukrštanju pruge i puta, te mogućnosti da se ona uskladi sa potrebama i realnim stanjem na lokalnom nivou - naveo je Radović.

On je ukazao na zabrinjavajuće podatke o poštovanju propisa prilikom prelaska pruge, dodajući da će od tri vozača, koja naiđu na putni prelaz obezbeđen saobraćajnom signalizacijom, dva proći bez zaustavljanja.

Šef saobraćajno - transportne službe u Sektoru za eksploataciju Rade Cvijanović, zadužen za provođenje kampanje „Oprezni paze na putne prelaze“ ispred Želјeznica Republike Srpske, naveo je da na području opštine Modriča postoje 24 putna prelaza na kojima su u poslednjih pet godina zabeležena 32 vanredna događaja u kojima je jedno lice poginulo, jedno teško povređeno, dok je za ŽRS pričinjena velika materijalna šteta.

- Svi putni prelazi u Modriči obezbeđeni su na odgovarajući način - rekao je Cvijanović i dodao da Modriča ima najviše putnih prelaza u odnosu na dužinu pruge, od kojih je šest obezbeđeno višim nivoom osiguranja.

Cvijanović je istakao da je važno da se svakodnevno, a naročito tokom kampanje, utiče na učesnike u saobraćaju da budu oprezni prilikom prelaska preko pruge, poštuju saobraćajnu signalizaciju i na taj način doprinesu većoj bezbednosti svih građana.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da je ukupna dužina pruge kroz ovu opštinu 25 kilometara sa ukupno 24 putna prelaza.

- To je veliki broj prelaza i u narednom periodu treba smanjiti njihov broj kako bi se povećala bezbednost drumskog i željezničkog saobraćaja - rekao je Radulović.

On je naveo potrebu uređenja putnog prelaza u novom naselju Modriča Pet na kome je, od izgradnje naselja, zabeleženo nekoliko nesreća u kojima su stradale dve osobe.

Radulović je istakao da su u budžetu opštine Modriča za ovu godinu predviđena sredstva za uređenje ovog prelaza i uključenje na magistralni put Bijeljina - Doboj.

-U toku je priprema tendera za realizaciju kapitalnih ulaganja i taj putni prelaz je uvršten u prioritetan kapitalni projekat za ovu godinu - naveo je Radulović.

Nakon sastanka učesnici kampanje obišli su putni prelaz na izlazu iz Modriče, koji je obezbeđen višim nivoom osiguranja i prvim video nadzorom kada je korišten kao ogledni primer u Republici Srpskoj.

Željeznice Republike Srpske su tokom prethodnog perioda, video nadzor instalirale na 24 putna prelaza širom Srpske.

U okviru kampanje “Oprezni paze na putne prelaze” i u Šamcu je održan zajednički sastanak sa predstavnicima opštinske uprave.

Na deset putnih prelaza na području opštine Šamac u poslednjih pet godina nije bilo vanrednih događaja sa nastradalim i povrijeđenim licima, rekao je Rade Cvijanović, šef saobraćajno - transportne službe u Sektoru za eksploataciju ŽRS.

- U periodu od 2016. do 2021. godine na području opštine Šamac desila su se dva vanredna događaja sa materijalnom štetom – rekao je Cvijanović.

On je naveo da je na sastanku razgovarano i o kapitalim ulaganjima u narednom periodu u okviru budućeg remonta pruge Doboj – Šamac, u okviru koga je planirano i osiguranje tri putna prelaza višim stepenom bezbednosti.

-Željeznice Republike Srpske zajedno sa resornim ministarstvom i Vladom Republike Srpske izdvajaju značajna sredstva za podizanje nivoa bezbednosti na putnim prelazima. Na području opštine Šamac od ukupno 10 putnih prelaza, trenutno je jedan obezbeđen višim nivoom osiguranja – naglasio je Cvijanović.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ovoj opštini kao tranzitnom području izuzetno važna bezbednost građana, te da je suština kampanje da se što više utiče na svest učesnika u saobraćaju, prilikom prelaska preko putnih prelaza.

-Neophodno je da se u narednom periodu zajedno angažujemo i preduzmemo sve neohodne aktivnosti u cilju podizanja nivoa bezbednosti.Planom kapitalnih investicija da u narednom periodu višim nioom osiguranja budu obezbeđena dva putna prelaza u Šamcu i jedan na regionalnom putu Šamac – Gradačac, značajno će biti podignut stepen bezbednosti – istakao je Milićević.

Zamenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaj Republike Srpske Milija Radović, istakao je da su svi putni prelazi na području opštine Šamac obezbeđeni u skladu sa propisima. Radović je najavio da će Agencija pokrenuti inicijativu da kazna za nepropisan prelazak preko putnog prelaza kada je to zabranjeno svetlosnom signalizacijom, branicima i polubranicima bude ista kao i za prelazak na crveno svetlo na raskrsnicama.

Učenici kampanje obišli su i putni prelaz u Šamcu, gde su vozačima drumskih vozila podeljeni promotivno - edukativni leci, kao informatori o značaju poštovanja saobraćajnih propisa prilikom prelaska preko putnih prelaza.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Oprezni PAZE u Modriči i Šamcu alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Oprezni PAZE u Modriči i Šamcu alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Oprezni PAZE u Modriči i Šamcu alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Oprezni PAZE u Modriči i Šamcu