15.05.2023

Vijesti

Počeli radovi na podizanju nivoa osiguranja na putnom prelazu u Zalužanima

Počeli radovi na podizanju nivoa osiguranja na putnom prelazu u Zalužanima

Željeznice Republike Srpske danas su u Banjaluci ozvaničile početak radova na modernizaciji i osiguranju putnog prelaza „Zalužani“ elektronskim uređajem sa svetlosno – zvučnom signalizacijom i polubranicima.

Modernizacija osiguranje putnih prealaza na prugama Željeznica Republike Srpske, ima za cilj doprinos povećanju bezbednijeg odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja na putnim prelazima.

Osiguranje putnog prelaza „Zalužani“ planirani je projekat Željeznica Republike Srpske čija ukupna vrednost iznosi oko 490.000 KM.

Izvođač radova je preduzeće „Koming pro“ d.o.o. Gradiška, a rok za završetak radova je maj 2024. godine.

Željeznice Republike Srpske u ranijem periodu potpisale su sporazum sa gradom Banjaluka o osiguranju i putnog prelaza „Podgorička“ kao i ukidanje dva putna prelaza na području Banjaluke za šta je Grad Banjaluka planirao finansijska sredstva.

Realizacija ovih aktivnosti očekuje se u narednom periodu, a sve u cilju podizanja nivoa bezbednosti i smanjenje broja putnih prelaza.

Zvaničnom početku radova u Banjaluci prisustvovali su vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Slađan Jović, vršilac dužnosti zamenika izvršnog direktora Poslova infrastrukture Dragan Subašić, Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, pomoćnik ministra za željeznički saobraćaj Vesna Vožni, predstavnici izvođača radova „Koming pro“ kao i meštani naselja Zalužani.

Unapređenje, modernizaciju i podizanje višeg nivoa bezbednosti na putnim prelazima, Željeznice Republike Srpske realizuju u skladu sa finansijskim mogućnostima i planom aktivnosti na povećanju bezbednosti odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja preko putnih prelaza.

Željeznice Republike Srpske ovim putem apeluju i na sve ostale lokalne zajednice kroz koje prolazi željeznička pruga u Republici Srpskoj, da se aktivno uključe u rešavanje pitanja putnih prelaza i budu partner željeznicama u cilju rešavanja aktuelnih problema kada je u pitanju angažovanje na podizanju nivoa bezbednosti drumskog i željezničkog saobraćaja.