22.03.2022

Vijesti

Pokrenute aktivnosti na obnovi pruge Brezičani - Ljubija

Pokrenute aktivnosti na obnovi pruge Brezičani - Ljubija

Projekat obnove pruge od Brezičana do Ljubije izgrađene davne 1948 godine u dužini od 15,053 km, od strateškog je značaja ne samo za Željeznice Republike Srpske, već i za Grad Prijedor, meštane Ljubije kao i samu Republiku Srpsku, zajednički je stav učesnika sastanka održanog sa gradonačelnikom Prijedora, Slobodanom Javorom.

Željeznice Republike Srpske su tokom 2021. godine pokrenule inicijativu za revitalizaciju ovog željezničkog infrastrukturnog objekta, proveden je postupak javne nabavke, te je početkom 2022. godine izabran najpovoljniji ponuđač za izradu investiciono – tehničke dokumentacije, preduzeće „Routing“ iz Banjaluke.

Potpisan je Ugovor o izradi investiciono – tehničke dokumentacije za obnovu pruge Brezičani – Ljubija sa projektantom preduzećem „Routing“ iz Banjaluke, nakon čega su obilaskom terena i uvidom u neophodne radove pokrenute prve aktivnosti na obnovi pruge i oživljavanju rudarske delatnosti na području Ljubije.

-Značajna nam je podrška Grada Prijedora, koja je iskazana na današnjem sastanku, kao i podrška i učešće svih ostalih relevantnih institucija Republike Srpske, gde je iskazana volja i želja da se ovaj projekat koji je od opšteg interesa, uspešno realizuje. Drago nam je jer je svoje interesovanje za ovaj projekat iskazala i „INVING Grupacija“ iz Prijedora koja dugi niz godina uspešno posluje na ovom području - rekao je Željko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.

Projekti rekonstrukcije i izgradnje pruge nisu česti i biće to izazov koji rado prihvatamo, rok za izradu projekta je 40 dana i on će biti u potpunosti ispoštovan, poručili su iz preduzeća “Routing”.

-Što se zahtevnosti tiče, zadržaće se situaciono i nivelaciono stanje. Postoje delovi projekta vezani za elektrifikaciju, ali stubovi već postoje. Radiće se i rekonstrukcija staničnih objekata uz prugu. U projekat je uključena i sanacija nekoliko mostova. U prvom redu bih izdvojio sanaciju mosta na reci Sani – naglasio je Vuk Subotić, direktor peduzeća “Routing“ iz Banjaluke.

Potpisivanje ugovora između Željeznica Republike Srpske i preduzeća „Routing“ konkretan je korak ka revitalizaciji pruge, koja otvara nove perspektive, ne samo za rudarenje nego i za druge grane privrede, istakao je direktor „INVING Grupacije“ iz kojeg poručuju da vraćanje željezničkog saobraćaja u Ljubiju može da pokrene privredne procese u ovom mestu koje je nekad gradilo Prijedor.

-Danas je iskazano jedinstvo Gradske uprave, Željeznica Republike Srpske, kao i Vlade RS koja pokreće inicijativu za ponovno vraćanje perspektive i nekadašnjeg sjaja u Ljubiji. Mi smo vrlo zainteresovani da sve te radove koji budu vezani za elektroenergetsko napajanje upravo radimo mi, preduzeće koje posluje u Ljubiji - rekao je direktor i vlasnik „INVING Grupacije“ Goran Bojić.

Očekivanja su da nakon izrade investiciono – tehničke dokumentacije i izbora najpovoljnijeg modela finansiranja, realizacija projekta obnove pruge od Brezičana do Ljubije bude završena tokom 2023. godine, te da nakon više od dve decenije zajedničkim zalaganjem, obnovljenom prugom, ponovo oživi rudarenje i eksploatacija željezne rude na području Ljubije - istakao je Željko Radić, vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske.