12.05.2022

Vijesti

Ponosni na jubilej „Naših prvih 30“ Želјeznice Republike Srpske

Ponosni na jubilej „Naših prvih 30“ Želјeznice Republike Srpske

Krsnu slavu Svetog Vasilija Ostroškog i jubilej 30 godina postojanja i rada Želјeznice Republike Srpske obeležile su svečano u Doboju pod sloganom “Naših prvih 30 godina”.

Tri decenije koje ove godine obeležavamo zajedno sa Republikom Srpskom, govore o trajanju, velikoj borbi, opstajanju ali i velikom ponosu Želјeznica Republike Srpske, rekao je u povodu svečanosti vršilac dužnosti generalnog direktora Želјko Radić.

-Nije uvek bilo lako funkcionisati u različitim okolnostima i manje ili više otežanim uslovima rada svih ovih godina, ali rezultati koje Želјeznice Srpske danas pokazuju, govore nam da smo na pravom putu, kao i da nas čeka veliki posao u narednom periodu – rekao je Radić.

Imajući u vidu da je želјeznički sektor pretrpeo ogromnu štetu tokom proteklih ratnih dešavanja, čije su posledice i danas prisutne, veliki deo infrastrukturnih, vučnih i vučenih kapaciteta zahteva konkretna ulaganja, kako bi želјeznice obnovile svoje kapacitete i na adekvatan način postale ravnopravan konkurent na evropskoj želјezničkoj mreži.

Za obnovu i dalјi razvoj želјezničke infrastrukture kao i vučnih i vučenih sredstava, Želјeznicama Republike Srpske potrebna su značajna finansijska ulaganja, te se posebna pažnja posvećuje i pronalaženju adekvatnih modela finansiranja sa cilјem stvaranja konkurentnog želјezničkog sektora, prilagođenog tržišnom načinu poslovanja - naglasio je Radić.

On je poručio da je budućnost preduzeća svakako u ekonomskoj samoodrživosti, te da je u toku i završna faza procesa restrukturisanja, što podrazumeva završetak aktivnosti oko konverzije duga u capital. U toku je i priprema osnovnih elemenata ugovora o finansiranju želјezničke infrastrukture i sufinansiranja putničkog saobraćaja, kao preduslova za stvaranje holdinga i zavisnih predizeća koji bi trebalo da tržišno funkcionišu.

- Budućnost Želјeznica Republike Srpske ogleda se svakako u obnovi želјezničke infrastrukture.nabavci novih voznih sredstava za prevoz putnika i obnovi voznog parka za prevoz tereta. Nastojimo takođe i istrajaćemo u tome, da napravimo povolјnu klimu u preduzeću, gde će biti poželјno da budući radnici zasnuju radni odnos – poručio je vršilac dužnosti generalnog direktora Želјeznica Republike Srpske Želјko Radić.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza za želјeznički, vodni i vazdušni saobraćaj u Vladi Republike Srpske Vesna Vožni, istakla je na svečanosti u Doboju, da su Želјeznice Republike Srpske okosnica razvoja privrede i i najavila ulaganja u modernizaciju pruga kako bi vratili putnike.

- Želјeznice Srpske su i simbol državnosti i srećna sam što je Republika Srpska na vreme osnovala naše javno preduzeće. Trenutno vodimo aktivnosti oko pregovora za kreditna sredstva i podršku iz grant sredstava na koridoru 5C, od Šamca do međuentiteske granice. Evropska komisija nam iz IPA nepovratnih sredstava pruža podršku u projektovanju pravca Doboj – Tuzla – Zvornik. Sa kineskim partnerima pregovarali smo o remontu pruge od Banjaluke do Novog Grada i dalјe prema Hrvatskoj - poručila je pomoćnik ministra Vesna Vožni, u Doboju na proslavi krsne slave Želјeznica Republike Srpske - Svetog Vasilija Ostroškog, Dana želјezničara i 30 godina postojanja.

Zamenik gradonačelnika Doboja Slavko Kovačević, čestitajući svim želјezničarima kao i članovima Uprave Želјeznica Republike Srpske jubilej, ukazao je takođe na značaj Želјeznica Srpske za Grad Doboj, koji je i danas značajan saobraćajni čvor Republike Srpske i BiH.

Ispred Centralnog spomen obeležja u Doboju za 305 želјezničara poginulih u odbrambeno – otadžbinskom ratu služen je parastos, odata pošta, te položeni venci i cveće.

U povodu jubileja “ Naših prvih 30” Želјeznice Republike Srpske organizovale su i besplatno putovanje vozom na relaciji Doboj – Petrovo Novo – Doboj, za 117 učenika i nastavnog osoblјa dobojske Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić" i područnog odelјenja iz Kostajnice.

U okviru svečanosti a u saradnji sa Radiom Republike Srpske, realizovana je i dvočasnovna radio emisija ispred Upravne zgrade ŽRS, u kojoj su o jubileju ali i rezultatima rada i planovima, prošlim, sadašnjim i budućim vremenima govorili članovi Uprave, sadašnji i bivši radnici, predstavnici Grada Doboja, kao i gosti i prijatelјi Želјeznica Republike Srpske.