23.12.2019

Vijesti

Predstavnici kompanije Geismar boravili u poseti Željeznicama Republike Srpske

Predstavnici kompanije Geismar boravili u poseti Željeznicama Republike Srpske

Predstavnici kompanije Geismar iz Francuske, svetski poznatog proizvođača željezničkih voznih sredstava kao i opreme za održavanje željezničke infrastrukture, posetili su Željeznice Republike Srpske povodom uspešno realizovanog ugovora iz LOT-a 3, međunarodnog tendera po projektu PM 01/17, nabavka mehanizacije za održavanje pruga, pružnih i putnih vozila.

Tokom posete u razgovoru sa generalnim direktorom ŽRS i njegovim saradnicima, izraženo je obostrano zadovoljstvo kako dugogodišnjom saradnjom, tako i uspešnom realizacijom još jednog ugovora između Željeznica Republike Srpske i francuske kompanije Geismar.

Završetkom realizacije ugovora između Željeznica Republike Srpske i francuske kompanije Geismar, tokom novembra distribuirana i treća, poslednja isporuka nabavljene mehanizacije za održavanje pruga.

Podsećamo, za potrebe sekcija za održavanje pruga u Željeznicama Republike Srpske nabavljena su dva drumsko - šinska rovokopača, bušilice i motorne pile, višenamenske prenosne brusilice za brušenje šina i seču sitnog kolosečnog pribora, motorrne pile za rezanje šina, motorni sekači i trimeri za seču rastinja pored pruge kao i setovi rezervnih delova, te kompleti ručnog alata za održavanje mehanizacije, kako je i predvideo LOT 3 iz međunarodnog tendera po projektu PM 01/17.

Proizvodi francuske kompanije Geismar, poznati su zaposlenima na održavanju pruga u Željeznicama Republike Srpske, jer su korišteni i u ranijem periodu, posebno sitna pružna mehanizacija i teške motorne mašine.

Za radnike koji rade na održavanju pruga, koji danas koriste mehanizaciju kompanije Geismar, organizovana je i stručna obuka od strane francuskih inženjera. Nakon uspešno završene obuke, radnici Željeznica Republike Srpske dobili su sertifikate o stručnoj osposobljenosti rada sa mehanizacijom.

Realizacijom ovog ugovora Željeznice Republike Srpske su za duži period rešile problem nedostatka sitne pružne mehanizacije, čime su stvoreni uslovi da se planirani redovni, kao i vanredni poslovi realizuju u što kraćem vremenskom periodu.

Finansiranje ugovora sa francuskom kompanijom Geismar, obezbeđeno je iz kreditne linije Evropske investicione banke, a rezultat je ušteda iz realizacije ranijih projekata Željeznica Republike Srpske.