15.06.2021

Vijesti

Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom

Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić, nakon sastanka u Doboju, sa članovima uprave Željeznica Republike Srpske i predstavnicima svih osam sindikalnih organizacija, rekao je da je izuzetno zadovoljan održanim sastankom, na temu procesa restrukturisanja preduzeća koji je u toku i na kome se intenzivno radi.

Ministar Ćorić je rekao novinarima da pohvale Svetske banke potvrđuju da se proces restrukturisanja odvija očekivanom dinamikom, te naglasio da je siguran da će ovaj proces biti uspešno dovršen do kraja.

- U interesu je Vlade Republike Srpske, resornog ministarstva, Željeznica Republike Srpske i zaposlenih radnika to što ćemo uspostaviti bolji sistem od onoga koji danas imamo i da ćemo u narednom periodu, a o čemu smo danas i razgovarali, značajno investirati u Željeznice Republike Srpske - izjavio je ministar Ćorić nakon sastanka u Doboju.

On je naveo da su investicije u infrastrukturu i opremu Željeznica Republike Srpske nužne jer bez njih preduzeće neće moći da odgovori zahtevima i potrebama tržišta, niti biti u funkciji kako to očekuje Vlada Republike Srpske.

Ministar je naglasio da je zadovoljan današnjim sastankom sa predstavnicima sindikalnih organizacija i da razume njihovu iskazanu bojazan, s obzirom na to da Željeznice Republike Srpske, kako je rekao, nemaju problem od juče.

-Sve ovo radimo da bismo rešili te probleme koje postoje u Željeznicama RS. Verovatno u ovom preduzeću postoje neki koji na određen način pokušavaju da ruše i ove procese kojima se bavimo kako bi došli do najboljih rešenja – rekao je ministar Ćorić.

On je naveo da sindikalne organizacije najviše zabrinjavaju određeni predlozi, sugestije i mišljenja konsultanta kako su pojedini procesi odrađeni u zemljama u regionu.

-To nisu odluke koje smo mi doneli, nego samo predlozi i mišljenja konsultanta. Mi pokušavamo da to prilagodimo uslovima u kojima mi živimo, kapacitetima koje mi imamo, stručnoj osposobljenosti naših radnika i infrastrukturi koju posedujemo - poručio je Ćorić.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Željko Radić, poručio je da su Uprava i resorno ministarstvo, zajedno sa sindikalnim organizacijama, posvećeni da proces restrukturisanja preduzeća bude uspešan.

- Mi nismo neko ko može da vraća vreme. Dužni smo da iz trenutnih okolnosti pokušamo da nađemo optimalne modele kako da Željeznice Republike Srpske budu profitabilne, efikasne i da omoguće opstanak u narednom periodu - istakao je Radić i naveo da su sindikalne organizacije aktivno uključene u ovaj proces, te da se radni sastanci održavaju periodično, na mesečnom nivou.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske, rekao je da kada je reč o trenutnoj fazi restrukturisanja, konverzija duga u kapital je u postupku u Centralnom registru hartija od vrednosti.

- Drugi aspekt je smanjenje radne snage i mi smo taj cilj u brojevima postigli, s tim što u tom procesu imamo neslaganja u strukturi zaposlenih - naveo je Radić.

Radić je najavio da će se tražiti odgovarajući modeli da se zbrinu radnici sa smanjenom radnom sposobnošću, a zaposle preko potrebna lica tehničkih zanimanja, neophodna za ostvarivanje planova poslovanja preduzeća. bilo da posluje u ovoj strukturi ili holdingu sa krovnom organizacijom i tri zavisna preduzeća.

Predstavnici sindikalnih organizacija zadovoljni su današnim sastankom, s ciljem okončanja procesa restrukturisanja, dovršavanja popisa imovine Željeznica Republike Srpske, te što hitnijeg ulaska u proces izrade sistematizacije radnih mesta.

Predsednik Samostalnog sindikata transportne delatnosti Zlatko Marin, rekao je da sindikati nemaju drugih otvorenih pitanja, izuzev predloga Vlade Republike Srpske, da Željeznice Republike Srpske budu organizovane po modelu holdinga.

On smatra da je vertikalna organizacija bolja, ili kao kompromis, čvršći holding sa svim organizacionim jedinicama u jednom preduzeću.

Predsjednik Samostalnog sindikata za održavanje šinskih vozila Goran Čamdžić, izrazio je bojazan da holding kao model organizovanja nije dobar za preduzeće, s obzirom na to da pojedini sektori, pogotovo radionice, koje po predlozima konsultanata trebaju da deluju kao nezavisni profitni centri, nisu pripremljene za tržišnu utakmicu.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je imaju jedinstven stav, zajedno raditi na izradi najboljih rešenja za budućnost Željeznica Republike Srpske.

Slike

alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom alt ? System.Linq.Enumerable+WhereSelectListIterator`2[zrs_rs.Model.Models.ObjavaSlika,System.String] : Proces restrukturisanja odvija se očekivanom dinamikom