28.11.2019

Vijesti

Realizovan ugovor o nabavci mehanizacije za održavanje pruga

Realizovan ugovor o nabavci mehanizacije za održavanje pruga

Završetkom realizacije ugovora potpisanog prošle godine između Željeznica Republike Srpske i francuske kompanije Geismar, u Doboj je distribuirana i treća, poslednja isporuka nabavljene mehanizacije za održavanje pruga te pružnih i putnih vozila.

Za potrebe sekcija za održavanje pruga u Željeznicama Republike Srpske nabavljena su dva drumsko - šinska rovokopača, bušilice i motorne pile, višenamenske prenosne brusilice za brušenje šina i seču sitnog kolosečnog pribora, motorrne pile za rezanje šina, motorni sekači i trimeri za seču rastinja pored pruge kao i setovi rezervnih delova, te kompleti ručnog alata za održavanje mehanizacije, kako je i predvideo LOT 3 iz međunarodnog tendera po projektu PM 01/17.

Distribucija pristigle mehanizacije vrši se u Sekcije za održavanje pruga u radne jedinice u Doboju, Banjaluci, Zvorniku, Višegradu, Brčkom, Modriči, Ukrini, Prijedoru, Novom Gradu i Dobrljinu.

Do sada korištena sitna pružna mehanizacija prouzrokovala je poteškoće radnicima na održavanju pruga iz razloga svoje dotrajalosti višegodišnjom upotrebom, te je dolazilo do čestih kvarova, pa su planirani radovi na prugama ponekad i kasnili.

Pristigla sitna pružna mehanizacija će olakšati rad radnicima i povećati efikasnost prilikom izvršavanja redovnih i vanredenih poslova kao i planiranih zadataka.

Proizvodi francuske kompanije Geismar poznati su zaposlenima na održavanju pruga u Željeznicama Republike Srpske, jer su korišteni i u ranijem periodu posebno sitna pružna mehanizacija i teške motorne mašine.

Kao i prilikom prethodnih isporuka pristigle mehanizacije, za radnike koji rade na održavanju pruga, koji će koristiti mehanizaciju za održavanje pruga, organizovana je i stručna obuka od strane inženjera francuske kompanije Geismar. Nakon uspešno završene obuke, radnici Željeznica Republike Srpske dobili su sertifikate o stručnoj osposobljenosti rada sa mehanizacijom.

Realizacijom ovog ugovora Željeznice Republike Srpske su za duži period rešile problem nedostatka sitne pružne mehanizacije, čime su stvoreni uslovi da se planirani redovni, kao i vanredni poslovi realizuju u što kraćem vremenskom periodu.

Finansiranje ugovora sa francuskom kompanijom Geismar, obezbeđeno je iz kreditne linije Evropske investicione banke, a rezultat je ušteda iz realizacije ranijih projekata Željeznica Republike Srpske.