05.10.2023

Vijesti

Sastanak u Ministarstvu saobraćaja i veza o aktuelnim temama u Želјeznicama Republike Srpske

Sastanak u Ministarstvu saobraćaja i veza o aktuelnim temama u Želјeznicama Republike Srpske

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedelјko Čubrilović sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom Konfederacije sindikata Republike Srpske Želјkom Tepavčevićem, predsjednicima Sindikata Želјezničara Republike Srpske i Sindikata Mašinovođa koji djeluju u okviru Konfederacije sindikata i izvršnim direktorom Poslova operacija u Želјeznicama Republike Srpske Želјkom Radićem, na temu rješenja određenih pitanja u oblasti radničkih prava u Želјeznicama Republike Srpske.

Predstavnici Konfederacije sindikata Republike Srpske upoznali su Čubrilovića sa aktuelnom problematikom u Želјeznicama i dosadašnjim aktivnostima sindikata u oblasti unapređenja položaja i statusa radnika.

Predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske Želјko Tepavčević rekao je da postoje određena neriješena pitanja u oblasti radničkih prava i pregovora o Kolektivnom ugovoru, ističući da je neophodno obezbijediti veća primanja i unaprijediti radno-pravni status zaposlenih u Želјeznicama Republike Srpske.

Na sastanku je ukazano na potrebu obezbjeđenja finansijske podrške Želјeznicama od strane Vlade Republike Srpske, navodeći da je u cilјu opstanka preduzeća neophodno da Vlada ispoštuje zakonsku obavezu u skladu sa potpisanim ugovorima sa Želјeznicama o subvencionisanju želјezničke infrastrukture i putničkog saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedelјko Čubrilović istakao je da je Ministarstvo saobraćaja i veza otvoreno za razgovor i dogovor sa sindikatom u skladu sa nadležnostima, te da postoji razumijevanje za probleme zaposlenih i zahtjeve Konfederacije sindikata za unapređenje rada i pobolјšanje položaja zaposlenih.

Čubrilović je najavio je da će uskoro biti održan zajednički sastanak sa sindikatom i Upravom Želјeznica Republike Srpske.

Sagovornici su konstatovali da su otvoreni dijalog sa svim relevantnim učesnicima klјučni za rješenje aktuelnih problema, ocijenivši da je kroz ravnopravno učešće nadležnih institucija i sindikata neophodno doći do najbolјeg rješenja u interesu radnika.