06.04.2022

Vijesti

Strategijom i preventivnim kampanjama unaprediti sigurnost na putnim prelazima

Strategijom i preventivnim kampanjama unaprediti sigurnost na putnim prelazima

Cilј kampanje "Oprezni paze na putne prelaze" u Republici Srpskoj je da se u saradnji sa lokalnim zajednicama unapredi bezbednost saobraćaja na putnim prelazima,smanji broj nesreća sa smrtnim posledicama, te probudi svest i pojača odgovornost kod svih učesnika u drumskom saobraćaju, zajednički je stav učesnika kampanje.

Na sastanku održanom u Banjaluci u prisustvu predstavnika Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, Ministarstva saobraćaja i veza, Inspektorata RS, Auto-moto saveza, JP Putevi, MUP-a i Željeznica Republike Srpske, dogovorena je strategija u cilju smanjenje saobraćajnih nezgoda na putnim prelazima u Republici Srpskoj.

Strategijom o bezbednosti saobraćaja, anketom brojanja učesnika u saobraćaju na putnim prelazima, te preventivnom kampanjom koja se provodi i ove godine, Ministarstvo saobraćaja i veza RS zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja i Željeznicama Republike Srpske, planira se unaprediti nivo sigurnosti na putnim prelazima.

Održavanje i podizanje nivoa bezbednosti želјezničkog saobraćaja, jedna je od veoma važnih aktivnosti u Želјeznicama Republike Srpske koja se odvija u kontinuitetu.

Kako bi uticali na svest svih učesnika u saobraćaju, Želјeznice Republike Srpske ukazuju na važnost pridržavanja propisanih pravila bezbednog prelaska preko putnih prelaza, na kojima se najčešće dešavaju udesi i nezgode, sa cilјem da se izbegnu opasnosti i mogući rizici.

Preventivne aktivnosti u okviru kampanje imaju za cilј upoznavanje svih učesnika u saobraćaju sa poštovanjem zakonskih propisa a samim tim i povećanje nivoa bezbednosti saobraćaja na putnim prelazima u Republici Srpskoj.

Na prugama Želјeznica Republike Srpske ukupno je 248 putnih prelaza obezbeđenih različitim nivoima osiguranja zavisno od frekvencije saobraćaja, kategorije pruge i puta, brzine vozova te gustine naseljenog mesta.

36 putnih prelaza na teritoriji pruga Željeznica Republike Srpske obezbeđeno je signalno sigurnosnom opremom, dok je 212 obezbeđenom saobraćajnim znakovima na putu i trouglom preglednosti.

Iako su svi putni prelazi u Želјeznicama Republike Srpske osigurani u skladu sa zakonskim propisima, zbog nepažnje ili svesnog kršenja saobraćajnih propisa i dalјe se dešavaju nezgode koje za posledice najčešće imaju tragičan ishod.