02.10.2023

Vijesti

Završetak procesa restrukturiranja do kraja iduće godine

Završetak procesa restrukturiranja do kraja iduće godine

Proces restrukturiranja Želјeznica Republike Srpske, koji se provodi uz podršku Svjetske banke, trebalo bi da bude okončan do kraja iduće godine - zaklјučeno je danas na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedelјka Čubrilovića sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom, ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović i generalnim direktorom Želјeznica Republike Srpske Slađanom Jovićem.

Delegacija Svjetske banke predstavila je plan preostalih reformskih koraka i zakonom propisanih aktivnosti koje su neophodne kako bi se omogućilo konačno rješenje za potpunu implementaciju projekta restrukturiranja Želјeznica Republike Srpske.

Sagovornici su konstatovali da u okviru tri faze projekta restrukturiranja postoji dobra dinamika u dijelu koji se odnosi na finansijsko restrukturiranje, smanjenje broja radne snage i prilagođavanje kadrovske strukture potrebama preduzeća, ali da je neophodno provesti preostale reformske korake koji se odnose na potpisivanje višegodišnjih ugovora za infrastrukturu i prevoz putnika i transformaciju preduzeća u holding - popis imovine i usaglašavanje biznis planova.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedelјko Čubrilović rekao je da je restrukturiranje Želјeznica Republike Srpske složen i dugotrajan proces, ali da su zahvalјujući uspješnoj koordinaciji, provođenju neophodnih zakonskih procedura i aktivnosti, vidlјivi rezultati implementacije predloženih mjera.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristofer Šeldon ocijenio je da je dosadašnji zajednički rad na implementaciji projekta restrukturiranja Želјeznica Republike Srpske pokazao neophodne rezultate, navodeći da je restrukturiranje važno za finansijsku održivost i učinak preduzeća.

Na sastanku je istaknuto da Želјeznice Republike Srpske redovno izvršavaju preuzete obaveze i provode predložene mjere, te da je konačni cilј da „Želјeznice" budu finansijski održivo, profitabilno i konkurentno preduzeće.

Predstavnici Svjetske banke izrazili su zadovolјstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa resornim ministarstvom, Želјeznicama Republike Srpske, Ministarstvom finansija i Vladom Republike Srpske, ističući da postoji potpuna posvećenost i spremnost za finalizaciju projekta restrukturiranja.