28.01.2020

Vijesti

Željeznice Republike Srpske ponovo apeluju na učesnike u drumskom saobraćaju

Željeznice Republike Srpske ponovo apeluju na učesnike u drumskom saobraćaju

Iako su svi putni prelazi na prugama Željeznica Republike Srpske obezbeđeni u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo osiguranja putnog prelaza zavise od kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica, Željeznice Republike Srpske nastoje da povećaju nivo osiguranja, u cilju povećanja sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Međutim, neodgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, koji zanemarujući saobraćajne propise nastavljaju kretanje vozila preko putnog prelaza i pored uključene svetlosne signalizacije ili spuštenog polubranika, ugrožavajući na taj način svoju bezbednost i uzrokujući značajnu materijalnu štetu, najčešći je uzrok nezgoda na putnim prelazima.

Iako je broj vozača koji se neodgovorno ponašaju u drumskom saobraćaju manji od kada prelaze preko pruge na putnim prelazima prate i nadzorne kamere, ugrožavanje lične i opšte bezbednosti kao i uzrokovanje materijalne štete i dalje je prisutno.

Najnoviji vanredni događaj desio se u petak 24.1.2020. godine u popodnevnim časovima na putnom prelazu Vrbanja, kada je nepoštujući svetlosnu i drumsku signalizaciju vozač putničkog vozila ugrozio ličnu bezbednost, bezbednost odvijanja drumskog i željezničkog saobraćaja, te načinio materijalnu štetu Željeznicama Republike Srpske.

Polubranik na putnom prelazu Vrbanja spustio se na neprikladno zaustavljen putnički automobil, i tom prilikom je napukao prerezivi uložak polubranika. Brzom intervencijom zaposlenih u Sekcijama STD,ETP,ZOP i VV izvršena je zamena prerezivog umetka, te je putni prelaz doveden u ispravno stanje za nesmetan i redovan rad.

Željeznice Republike Srpske nastoje i uspevaju u tome da saniraju, poprave i zamene svaki, namerno ili ne, polomljen i uništen branik, polubranik ili bilo koji deo svetlosne signalizacije ulažući značajna sredstva koja bi mogle da iskoriste u drugu svrhu.

Neodgovorno i bahato ponašanje na putnim prelazima svakako je za osudu, ali je vandalizam u različitim oblicima teško sprečiti ukoliko ne postoji svest o opasnostima i posledicama takvog ponašanja i opšta kultura bilo kog pojedinca u saobraćaju.

Zato je neophodno iznova upozoravati na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i apelovati na odgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, jer će se samo na taj način smanjiti broj nezgoda na putnim prelazima, ali i udesa koji mogu imati tragične posledice.

Video snimak neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju prilikom prelaska preko putnog prelaza, mozete pogledati na Zvaničnom FB profilu Željeznica Republike Srpske.