27.03.2024

Vijesti

Početak preventivnih aktivnosti „Oprezni paze na putne prelaze“ u Srpskoj

Početak preventivnih aktivnosti „Oprezni paze na putne prelaze“ u Srpskoj

U Želјeznicama Republike Srpske danas je održan prvi radni sastanak pred početak preventivnih aktivnosti u 2024. godini i kampanje pod nazivom "Oprezni paze na putne prelaze", koja se i ove godine realizuje u cilјu smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na putnim prelazima u Republici Srpskoj.

Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i nedozvolјeno kretanje prilikom prelaska preko pruge i zlonamerno uništavanje želјezničke imovine najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalјe ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima, rekao je na sastanku u Doboju generalni direktor Želјeznica Republike Srpske Slađan Jović.

Jović je istakao da je neophodno inicirati sastanke sa lokalnim zajednicama koje deluju u okviru Saveza opština i gradova u Republici Srpskoj, kako bi rešavao i problem smanjenja i neophodnog ukidanja neuslovnih putnih prelaza.

Pomoćnik ministra za želјeznički, vodni i vazdušni saobraćaj Vesna Vožni, istakla je da je je izuzetno značajno da je u odnosu na raniji period smanjen broj povređenih i smrtno stradalih na prugama Republike Srpske.

-U okviru nastavka naše zajedničke kampanje „Oprezni paze na putne prelaze“ i tokom 2024. godine, nastavlјamo preventivno delovati. Naša pažnja u narednom periodu biće usmerena i na pokretanje aktivnosti u školama, prevashodno srednjim, kako bi maturante, buduće vozače uputili zajedno sa auto školama na obaveze i odgovornosti koje ih čekaju kao buduće učesnike u saobraćaju – istakla je Vesna Vožni, pomoćnik ministra za želјeznički saobraćaj.

Preventivnom aktivnosti se želi uticati na promenu stavova kod učesnika u saobraćaju prilikom kretanja putem koji prelazi preko želјezničke pruge. Realizacijom zajedničkih aktivnosti očekuje se povećan oprez svih učesnika u saobraćaju prilikom kretanja preko putnih prelaza i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

-Danas smo u Doboju ozvaničili početak naše tradicionalne kampanje i ono što je za nas izuzetno važno je da iznova nastojimo da kroz naše zajedničke aktivnosti budimo svest i odgovornost učesnika u saobraćaju o opasnostima kojima su izloženi ukoliko ne poštuju saobraćajne propise – rekao je Mladen Petrović, vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske.

Rade Blagojević šef službe za saobraćajne poslove u Želјeznicama Republike Srpske podsetio je da se na teritoriji pruga Želјeznica Republike Srpske nalazi ukupno je 245 putnih prelaza sa adekvatnim nivoom osiguranja: 12 prelaza je osigurano mehaničkim branicima kojima rukuje želјeznički radnik, 25 prelaza je osigurano signalno-sigurnosnim uređajima - svetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima i 208 prelaza je osigurano saobraćajnim znakovima na putu i trouglom preglednosti.

-Tokom 2023. godine dogodilo se ukupno 11 vanrednih događaja na putnim prelazima1 lice je smrtno stradalo a dva lica su teže povređena.U 2024. godini imamo već 4 vanredna događaja na putnim prelazima, na sreću bez smrtnih slučajeva ali sa 3 lica koja su teže povređena.Putni prelazi na kojima se najčešće dešavaju vanredni događaji nalaze se na najfrekventnijim putnim prelazima na području Banjaluke – istakao je Blagojević.

Preventivne aktivnosti u okviru kampanje „Oprezni paze na putne prelaze“ provode se sa cilјem povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja u Republici Srpskoj sa akcentom na putne prelaze. Uticati na promenu stavova i buđenja svesti i lične odgovornosti, kod svih učesnika u saobraćaju, prilikom kretanja putem koji prelazi preko i pored želјezničke pruge, jedan je od osnovnih cilјeva i ovogodišnje kampanje.