14.02.2023

Vijesti

Putni prelaz „Crkvina“ u redovnom radu

Putni prelaz „Crkvina“ u redovnom radu

Željeznice Republike Srpske obaveštavaju javnost da se u petak 16. februara u 12 časova u redovan rad pušta osiguranje elektronskog signalno – sigurnosnog uređaja, na putnom prelazu „Crkvina“ koji se nalazi između stanica Šamac i Modriča, nakon što je sistem osiguranja putnog prelaza uspešno prošao probni rad u trajanju od 30 dana.

Završena su sva neophodna ispitivanja funkcionalnosti rekonstruisanog i nadograđenog sistema osiguranja putnog prelaza, koji je osiguran svetlosno – zvučnom signalizacijom te opremljen video nadzorom.

Puštanjem u redovan rad uređaja elektronskog osiguranja na putnom prelazu „Crkvina“ ukida se lagana vožnja vozova, koja je bila na snazi u toku trajanja probnog rada. Na snagu ponovo stupaju redovne brzine saobraćanja vozova, na području preko putnog prelaza „Crkvina“od 50 kilometara na čas.

Željeznice Republike Srpske apeluju na sve učesnike u drumskom saobraćaju, da pri nailasku na putni prelaz poštuju saobraćajnu signalizaciju,zaustave se ispred putnog prelaza i bezbedno ne ugrožavajući ličnu, ali i opštu bezbednost nastave svoju vožnju.

Podizanje većeg nivoa bezbednosti na putnim prelazima cilj je kontinuiranih planiranih aktivnosti Željeznica Republike Srpske koji se realizuje planski i u skladu sa finansijskim mogućnostima, ali je svakako i dalje neophodna maksimalna odgovornost i poštovanje saobraćajnih propisa svih učesnika u saobraćaju pri prelasku preko putnih prelaza.

U cilju povećanja nivoa bezbednosti na putnim prelazima, neophodna je i veća angažovanost i saradnja, kako lokalnih zajednica kroz koje prolazi pruga na području Republike Srpske, tako i upravljača puta.

Neophodna finansijska sredstva za osiguranje putnog prelaza u Šamcu, obezbeđena su iz vlastitih sredstava Željeznica Republike Srpske.U prethodnih desetak godina Željeznice Republike Srpske su u podizanje nivoa bezbednosti i osiguranje putnih prelaza ukupno uložile nešto više od 4 miliona KM.